Only output on left channel, how to debug?

8 years 2 weeks ago #506 by aknudsen
I am only receiving output on the left channel from my newly built pedalSHIELD, testing with sinewave generator program. How should I go about debugging this?
The following user(s) said Thank You: Ray

Please Log in to join the conversation.

8 years 2 weeks ago #507 by Ray
Hi, are you sure that you are using a mono output jack? this issue is common if you are using a stereo one.
If you are using a minijack you can use an adapter like the one mentioned here:
electrosmash.com/forum/1wamp/106-mono-st...s-output?lang=en#435

Please Log in to join the conversation.

8 years 2 weeks ago #508 by aknudsen
The output jack is stereo. It should be the standard type prescribed on the pedalSHIELD BOM.

Please Log in to join the conversation.

8 years 2 weeks ago #509 by Ray
You are right, the jack (female) is stereo but the plug (male) has to be male.

Please Log in to join the conversation.

8 years 2 weeks ago - 8 years 2 weeks ago #510 by aknudsen
What do you mean, that the male plug has to be mono?

So, if I understand you correctly, the pedalSHIELD is a mono device even though its jacks are stereo?

Please Log in to join the conversation.

8 years 2 weeks ago - 8 years 2 weeks ago #511 by Ray
I meant that the pcb jack (female) is stwreo and the cable (male) has to be mono.
pedalSHIELD as almost all the guitar gear is a mono device, the electric guitar/bass is a mono device by definition. So using a mono cable you will get the same signal in the left and right channel.
The following user(s) said Thank You: aknudsen

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.094 seconds
Powered by Kunena Forum
Joomla SEF URLs by Artio

Follow us

You can also follow us on:

facebook   google   instagram

pinterest   youtube   twitter